Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   R. Moldova, ţară de origine…

R. Moldova, ţară de origine a traficului de fiinţe umane

Astăzi, în cadrul şedinţei Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, au fost prezentate rapoartele complexe despre cazrile de trafic, înregistrate în 10 luni ale anului 2009. Potrivit acestor rapoarte, în periaoa respectivă au fost înregistrate 452 de infracţiuni: trafic de fiinţe umane – 172 (- 14%  în raport cu perioada analogică a anului trecut); trafic de copii – 36 (-7%); scoatere ilegală a copiilor din ţară 18 (+63%),  proxenetism – 130 (-3%); organizarea migraţiei ilegale –  96 (-5%).

 În aceiaşi perioadă au fost trimise în judecată pentru examinare în fond 266 cauze penale, dintre care: 88 cauze penale cu privire la infracţiunea de trafic de fiinţe umane; 19 cu privire la infracţiunea de trafic de copii; 10 cauze privind scoaterea ilegală a copiilor din ţară, 97 cu privire la infracţiunea de proxenetism; 52 cu privire la infracţiunea de organizare a migraţiei ilegale.

 „Abordările şi politicile greşite promovate până în prezent au plasat R. Moldova în postura de ţară de origine a traficului. Astfel, în sec. XXI, aflându-ne în centrul Europei, ne confruntăm cu toate formele de trafic de fiinţe umane existente: trafic de copii, proxenitism, migraţie ilegală etc.”, a menţionat premierul Vladimir Filat, precizând că, deşi avem un Plan naţional de prevenire şi combatere a traficului de persoane, care cuprinde perioada 2008-2009, situaţia în domeniu continuă să fie îngrijorătoare.  

 În cadrul şedinţei, viceprim-ministrul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a fost desemnat preşedinte al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, iar Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, – vicepreşedintă a Comitetului.